Objecten voor de ideale situatie

Bij objecten voor de ideale situatie wordt de aandacht gevestigd op de functionaliteiten van een product of interventie. Het is handig om al van tevoren een duidelijke lastige situatie in kaart gebracht te hebben, bijvoorbeeld met de methode “mijn dag” of “situatiebeschrijving”. Er wordt namelijk gezamenlijk gezocht naar “iets” wat kan helpen tijdens deze situatie. Een ontwerper kan uit deze sessie eisen voor het toekomstige product halen (Kaastra, 2017).  

 

Werkwijze  

De interviewer heeft een aantal simpele producten meegenomen zoals: schakelaars, post-its, schroeven, balletjes, doosjes. Het is belangrijk dat de producten nog meerdere functionaliteiten zouden kunnen hebben. Laat de cliënt of de begeleider één of meerdere objecten kiezen die zouden kunnen helpen in de situatie die voor ogen is. Vraag ook waarom er juist voor deze objecten gekozen is, in plaats van voor de andere. Wat doet dit voor jou?

Een vervolg stap is om de cliënt of de begeleider zelf een object te laten maken met bijvoorbeeld klei. Dit geeft meer regie en ook meer vrijheid. Ook hier kan je vragen waar het specifiek op deze manier gemaakt is. Waarom zijn de hoeken rond? Maak foto’s van de gemaakte objecten.