Het doel van een future use scenario is om mening en houding te verkrijgen van gebruikers over het gehele concept and details zoals vormgeving, interactie, usability, alsmede contextuele vragen zoals de impact op dagelijks leven en de veranderende rol van de hulpverlener. De techniek lijkt op ‘testen van een vroeg prototype’ maar bevat nog veel ruimte voor nieuwe ideeën.
De scenarios worden getoond aan de participant met daarin een toekomstige dagelijkse situatie en de rol van het product daarin. Mogelijkheden en functies van het concept worden besproken. Een fysiek whiteboard met fysieke tags fungeert als tastbare ‘mockup’ van het concept (in dit geval EMMY). De tags zijn gemaakt van karton en zitten met magnetische strip vast op het whiteboard. Tijdens de activiteit kunnen deelnemers op de tags schrijven en ze anders organiseren en zo zelf nadere invulling geven aan het product en zijn werking.
De toekomstscenario’s hielpen om het concept uit te leggen. Ze werden echter als kinderachtig ervaren door een van de clienten. De fysieke objecten hielpen ook: het whiteboard en tags werden gebruikt om nieuwe ideeen voor in het product te visualiseren. Het naspelen van de activiteit was lastig, deelnemers wilden dit niet doen. Het whiteboard had wel een dominerende vorm, het was lastig voor clienten om nog over andere mogelijke productvormen te denken. Dit vereist een abstracer niveau van denken. Om dit te ondersteunen kan het handig zijn om meer dan 1 type fysiek object mee te nemen.