Omgaan met stress uit zich meestal op twee manieren. De ene persoon keert zich naar binnen en de andere uit de stress naar buiten toe.
Wanneer je iemand bent die stress afreageert zal je op zo’n moment bedenken dat je gaat hardlopen of gaat tennissen (lekker hard slaan).
Cliënt missen vaak de vaardigheden om te bedenken hoe ze moeten reageren. De kans op uitbarsting is daardoor groot.
De stressbal is een hulpmiddel wat gebruikt kan worden voor of tijdens een uitbarsting.
In plaats van dat borden, vazen of kopjes tegen de muur kapot gegooid worden kan de cliënt stress afreageren door in de bal te knijpen of ermee te gooien.
De bal reageert op de gebruiker, lampjes verkleuren van rood naar groen om een soort traject van stress verwerken te begeleiden. Het gaat met name ook om dat deze fase wordt afgesloten. Het is dan klaar en je kan weer verder gaan met je dag!
Op dit moment zijn er alleen lampjes in de bal geplaatst, maar in de toekomst kunnen er andere vormen van feedback worden toegevoegd zoals geluiden (de bal schreeuwt terug) of gevoel (de bal trilt, bijvoorbeeld als deze gekoppeld is aan het OOC horloge en deze stress detecteert).
- Afstudeerverslag Andre Kaastra. Participatieve ontwikkeling van een interactief hulpmiddel voor mensen met een cognitieve beperking om de zelfredzaamheid tijdens momenten van stress te vergroten. Powertools.