MyDayLight

MyDayLight is een interactief lichtsysteem dat is ontworpen om semi-onafhankelijke mensen met autisme spectrumstoornis te ondersteunen bij het beheren van dagelijkse zaken in hun eigen leven in hun eigen huis.

Cliënten kunnen activiteiten plannen die zij later willen gaan. Het systeem geeft dan subtiele visuele tips in de vorm van gekleurd licht die ze zelf op verschillende plekken in hun huis kunnen plaatsen.
Een voorbeeld zou kunnen zijn: “Ik vind afwassen een actieve taak, daarbij past de kleur oranje en wanneer ik moet gaan afwassen zit ik meestal op de bank”. “Om 16.00 moet ik afwassen, dus dan moeten de lampen bij de bank en die in de keuken allemaal oranje worden.” “Na het afwassen wil ik wel even uitrusten, dus dan maak ik alle lampen lichtgroen, mijn lievelingskleur”.

De lampen geven niet specifiek aan wanneer en wat te doen – want dit is iets dat deze cliënten juist goed kunnen. Het systeem ondersteunt op een ​​eigen manier het organiseren en uitvoeren van activiteiten.

Bronnen
  • Masterthesis Melina Kopke. Design for empowering people to get grip on their daily life. An exploration of Embodied Empowerment through Participatory Design.