Dynamic Balance

Dynamic Balance is een interactieve wearable om de pols in combinatie met een app op de telefoon die de gebruiker inzicht geeft en ondersteunt in stressvolle momenten.

In het volgende filmpje wordt het concept uitgelegd.

Foto geblurd

Het prototype, bestaande uit een telefoon in een band voor om de arm en een simulatie van de app, is getest bij twee cliënten. De telefoon geeft feedback over je stresslevel aan de hand van een cirkel die van grootte en kleur verandert. Wanneer de cirkel groot en oranje is, ervaar je veel stress en wanneer deze kleiner en blauwer wordt, wordt je weer rustiger.

De gebruiker kan een referentiecirkel ‘vastklikken’: hiermee klik je vast hoe je je op dat moment voelt. Wanneer je weer verder gaat met je activiteiten, kan je aan de hand van het verschil met die cirkel meteen zien hoe een situatie je beïnvloedt. Daarnaast zijn er ook haptics toegevoegd: wanneer je over je referentiecirkel gaat (je wordt meer gespannen) voel je twee kleine vibraties en wanneer je onder je referentiecirkel gaat (je wordt rustiger) voel je één kleine vibratie. Op die manier wordt je aandacht getrokken op belangrijke momenten van verandering, en weet je zonder te kijken welke ‘richting’ je op gaat.
Er is ook een waarschuwingszone, als de cirkel hier inkomt ontvang je twee langere en duidelijkere vibraties.

Tijdens de test konden de cliënten de referentiecirkel zelf op de telefoon vastklikken en voelden ze de trillingen van de telefoon op hun arm. De grootte van de cirkel bestuurden we van een afstand via bluetooth met een kleine afstandsbediening. De cliënten hebben de band met de telefoon een tijdje gedragen terwijl ze een klusje in huis deden of een spelletje speelden. Ondertussen ontvingen ze de veranderende feedback via de telefoon. De twee cliënten waren erg positief over het idee en vertelden over hoe ze het product zelf zouden willen gebruiken en welke functies ze nog toegevoegd zouden willen hebben.

Bronnen
  • Dynamic Balance. Valerie Mencke. Designing for the emotional being-in-the-world of people on the autism spectrum. Powertools.